18 Kasım 2014 Salı

Ben Bugün Bunu Öğrendim: Bıyıklılar İçin Fincan

Şimdi başlık biraz acayip oldu ama açıklayayım: Çeviri yaparken bazen öyle kelimelere, ifadelere denk geliyorum ki araştırdığımda gerçekten beni şaşırtan, "ya, böyle bir şey de mi varmış?" dediğim şeyler çıkıyor ortaya. Bugün de onlardan birini paylaşmak istiyorum sizlerle.

Bu moustache cup (Türkçede tam karşılığı yok ama ben bıyıklılar için fincan demeyi tercih ettim) 1800'lü yılların ortalarında İngiliz çömlekçi Harvey Adams tarafından icat edildiği düşünülen bir fincan çeşidi. Görselden anlaşılacağı üzere, fincanın iç tarafında bir çıkıntı ve bunun da kenara yakın kısmında içeceğin gelmesi için bir açıklık var.

                    

                    

Her icat bir ihtiyaçtan doğar ya, bunun da hikayesi şöyleymiş: Şimdi 1800'lerde moda olan bıyık, yazar Thomas Hardy'de örneğini göreceğiniz üzere genelde şöyleymiş:

                     thomas hardy banner.jpg

Ve bu bıyıklara eğilip bükülmesinler, şekilleri şemalleri güzel olsun diye saç cilası (wax) sürülürmüş. Tabii sıcak bir şey içerken içecekten çıkan buhar cilayı eritip içeceğin içine akmasına neden olurmuş. İçecekten dolayı kirlenen bıyıkları söylemiyorum bile. İşte bunları önlemek için bu fincanlar icat edilmiş. Ondan sonra bıyıklılar rahat bir nefes almış, sıcak içeceklerini gönül rahatlığıyla içmişler. Böyleyken böyle işte. Bu gereksiz bilgiyi de öğrendiğimize göre evlerimize dağılabiliriz.

İmza: Kapanışı nasıl yapacağını bilemeyen yazar

10 yorum:

  1. Yoo hiç de gereksiz bir bilgi değil ben gördüğümde "Vay be!" dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani tabii ki hiçbir bilgi gereksiz değildir, sakla samanı gelir zamanı diye boşuna dememişler. Bilgi için de bu geçerli ama kıyıda köşede kalmış bilgi diyelim o zaman :)

      Sil
  2. Yanlarında bu bardaklardan taşıyorlardı o zaman :) Estetik görünüme ne kadar da önem vermişler zamanında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim bilir, belki de taşıyorlardı ya da her ev sahibi bunlardan evinde bulunduruyordu, olur da böyle bıyıklı misafirleri gelir diye :) Eskilerin mimari, giyim kuşam, eşyalar gibi pek çok alandaki estetik anlayışlarına bayılıyorum zaten.

      Sil
  3. blog aleminde ne gereksiz bilgiler var. Bu bence çok güzel bir bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşünmene sevindim. Zaman buldukça, özellikle çeviri yaparken karşıma çıkan bu ilginç bilgileri paylaşmak istiyorum, bakalım artık :)

      Sil
  4. Bunu ben de yakın bir zamanda duymuştum ama fincanı görmemiştim ama .Çok şirinmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de şirinler :) Bunlardan bulsam babama hediye alırdım, gerçi o bıyıklarına cila falan sürmüyor ama olsun :D

      Sil
  5. tez danışmanımın aynı ama aynı bu adam gibi bıyığı var Aman Allahım bir çay içiyor bıyıklar çeşme :DDD
    kesinlikle bulursam bundan alıcam ona :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceli yüksek lisans öğrencisi :D Gerçekten bizde neden üretilmiyor acaba, yoksa bizdeki bıyıklıların bizim bilmediğimiz gizli bir çay, kahve içme yöntemi mi var?

      Sil