13 Ağustos 2014 Çarşamba

Limonlu, Böğürtlenli, Haşhaşlı Kek

Bugün size harika bir kek tarifi vereceğim. Blog başlığında yer alan "pişirir" eyleminin hakkını vereyim biraz di mi ama :) Harika dedim ya abarttığımı düşünenler olabilir ama diyorum ki dört kişi bir oturuşta güzelce yemişiz, farkında bile değildik. O derece güzel yani...

Malzemelerimiz şunlar: (Bu arada bütün malzemeler oda sıcaklığında olursa kekinizin daha güzel olacağını bir kez daha hatırlatmak isterim.)

2 yumurta (orta boy)
1 su bardağından iki parmak eksik şeker
Yarım su bardağı yoğurt (kremayla da çok güzel oluyor, hatta daha güzel)
Yarım su bardağı sıvıyağ (ben bu denemede fındık yağı kullandım)
1 buçuk su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
4 tatlı kaşığı haşhaş
1 limon kabuğunun rendesi (aslında burada miktar size kalmış, limon tadı baskın olsun isterseniz biraz daha abartabilirsiniz)
Yarım su bardağından biraz fazla böğürtlen (Bunun yerine ahududu, vişne vs. de kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

1. Öncelikle fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.
2. Kabımızı sıvıyağla yağlıyoruz. (Ben baton kek kalıbı kullandım.)
3. Bir kaba un, kabartma tozu, tuz ve haşhaşı alıp güzelce karıştırıyoruz.
4. Daha sonra yumurtaları çırpma kabına alıyoruz ve iyice köpürüp krema kıvamını alana kadar çırpıyoruz.
4. Şekeri ekleyip iki dakika kadar çırpmaya devam ediyoruz.
5. Yoğurt ve yağı ekleyip çırpıyoruz. (Evet, hala çırpıyoruz :)
6. Diğer kaba hazırladığımız kuru karışımı sıvı olanlara ekliyoruz.
7. Son olarak limon kabuğu rendesini ve böğürtlenleri de olaya dahil ediyoruz ama bu sefer çırpmıyoruz da bir kaşıkla güzelce karıştırıyoruz.
8. Karışımı yağladığımız kaba boşaltıyoruz, karıştırma kabında kalan hamura parmağımızı banıp tadına bakmayı ihmal etmiyoruz.
9. Kekimizi fırına atıyoruz ve zaman ayarını yapmayı unutmuyoruz (ya da saati not alıyoruz).
10. 30 dakika sonra dereceyi 140'a getiriyoruz. On dakika sonra da klasik kürdan testimizi yapıyoruz. Eğer içi pişmemişse aynı derecede bir süre daha pişirmeye devam ediyoruz. Bu arada dışı yanacak gibi duruyorsa derecenizi biraz daha düşürebilirsiniz. Fırınınızın pişirmesiyle alakalı biraz da.
Kekimizin profil fotoğrafı




Ben 30 dakika sonra kontrol ettiğimde içi tam pişmemişti, o yüzden dereceyi düşürüp on dakika daha pişirdim.

Keki fırından çıkardıktan sonra bir on dakika kadar bekletip kalıbından çıkarıyoruz. Yine (sabırlıysanız) bir on dakika daha bekleyip kesme işlemini yaparsanız dilimleriniz daha kolay kesilecektir.



Sonuçta dışı hafif kıtırımsı, içi yumuşacık bir kek elde ettim ben. Keki akşam yapmıştım, kalırsa fotoğraflarını sabah da çekerim, daha güzel olur diye düşündüm ama başta da dediğim gibi hepsi bitti gitti. (Reklamları izlediniz:)

Herkese afiyet olsun...

2 yorum: