Annem birkaç yıldır nar ekşisini evde kendi yapıyor. Bize de yapmıştı ama geçen pazar evin yanındaki manavda ekşi narları görünce alıp biraz daha yapalım dedik. Toplamda on bir kilo narı alıp geldik. Sonra neler yaptık, işte burada:
Önce yere naylon bir örtü serdik güzelce, çünkü dikkatsiz olursanız etraf batabilir. Sonra ben, annem ve Ahmet örtünün başına toplandık. Ben narları enlemesine ikiye böldüm.
Ahmet bunları hafifçe sıktı. Sonra annem bunların üstüne tahta bir kaşıkla vurarak taneleri bir kaba döktü.
Tüm taneler döküldükten sonra bunları güzelce ovalayarak, ezerek suyunu çıkardı.
Ardından bir tülbentten geçirdi ki narın zarları vs. suyun içinde kalmasın. Çünkü kalırsa bu ekşiye acı bir tat verir. Suyun içinde bir şey kalmadığından emin olduktan sonra bunu tencereye koyup harlı ateşte pişirmeye başladık. Arada yüzeye çıkan köpükleri alarak suyun koyulaşmasını bekledik. Toplamda iki saatte nar ekşimiz pişti. Sonra soğumasını bekleyip şişeye doldurduk.
Toplamda 11 kilo nar aldık, bunun bir kilo kadarı çürük çıktı. Sonuçta çıkan nar ekşimiz 750 ml kadardı.
Alacağınız nar çok ekşi değilse içine biraz limon suyu ekleyip pişirebilirsiniz. (Bu da ufak bir hile :)
Tencerenin altını kapattığınızda nar ekşisi koyulaşmamış olabilir ama soğudukça da koyulaşacaktır. Bir de marketlerden aldığınız nar ekşili soslar kadar yoğun kıvamlı bir sonuç beklemeyin.
Sonunda el emeğiniz, katkısız, mis gibi nar ekşiniz olacak. Sonra bol salatalı günleriniz...
Nar ekşisi çok çileli bir iş ama o lezzete değer sanırım. Biz de dün yaptık ekşilerimizi hem ekşi nardan hem de hicaz narından tabi miktar bir kaç traktör römorku şeklinde :)
YanıtlaSilAfiyet olsun ellerinize sağlık.
Sizinki epey çokmuş, o zaman daha çileli olur işte sanırım. Bizimki on kilocuktu :) Sizin de ellerinize sağlık.
Silbu sene annemde yaptı çok sevdim ben ev yapımını ki hazırını da severim çiğ köfte ile :)
YanıtlaSilelleirneze sağlık şifa olsun
Amin :) Annenin de ellerine sağlık bu arada.
Sil